Diyetisyenlerin tavsiye ettiği bulgur, pratik kullanım ve ulaşılabilir yapısıyla öne çıkıyor. Duru Gıda Beslenme Danışmanı Emine Uluçay, bulgurun düşük glisemik indeksi, liften zengin bir gıda olduğunu vurguluyor ve ekliyor: “Bulgur, yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi ve bağırsak sağlığını destekler, uzun süre tok tutar. Tokluk hissini artıran bulgurun, acıkma süresini uzatması sebebiyle de sağlıklı bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur” dedi.
Kilo Kontrolü için İdeal Bir Seçenek
Bulgurun diyette tercih edilebilecek çok yönlü bir gıda olduğunu belirten Uluçay, “Bulgur çok yönlü bir besindir. Salatalarda, çorbalarda, dolmalarda veya pilav şeklinde pek çok farklı şekilde kullanılabilir. Et, tavuk, balık gibi hayvansal protein kaynaklarının yanında ya da kuru baklagiller gibi bitkisel protein kaynaklarının yanında tüketilen bulgur, kan şekeri dengesini sağladığı için uzun süreli tokluk hissi de verir. Hem sağlıklı hem de pratik tariflerde kullanmak için uygundur’’ sözlerini paylaştı.
Zengin Vitamin ve Mineral Kaynağı
Uluçay, bulgurun tam tahıl bir gıda olarak B1, B2, B3, B6 vitaminleri ve folatın(B9) yanı sıra demir, magnezyum, çinko gibi mineraller içerdiğini, bunun da kalbi korurken, sindirim sistemini destekleyen önemli bir besin olduğunu ifade ediyor. “Öte yandan, kilo kontrolüne yardımcı olabilir ve bazı kronik hastalıkların riskini azaltır’’ dedi.
Duru Gıda: 89 Yıllık Taş Değirmen Geleneği
Bulgur başta olmak üzere, bakliyat çeşitleriyle de tüm ürünlerini en doğal ve lezzetli şekilde tüketiciye sunmak için 89 yıldır çalışan Duru Gıda, sektörde ve dünyada doğal taş değirmenle bulgur üreten tek firma olma özelliğine sahip.
Duru Bulgur’un sağlıklı beslenme üzerindeki etkisi sadece yerel uzmanlar tarafından değil, aynı zamanda uluslararası araştırmalarla da destekleniyor. Duru Gıda’nın Japonya’daki Mukogawa Kadın Üniversitesi’nde glisemik indeks (GI) üzerine yaptırdığı analiz, bulgurun 54,9’luk GI değeriyle uzun süre tokluk hissi sağladığını ve açlık krizlerini önlediğini ortaya koydu.
Bu bulgu, bulgurun sağlıklı bir yaşam için değerli bir besin olduğunu ve diyabete karşı koruyucu özellikler taşıdığını bir kez daha kanıtladı.