Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin üretim tesisleri ve ofislerinde, yerinde üretimle 15 farklı ilde günlük 60 bin kişiye yemek hizmeti sunan SOA Toplu Yemek, 2024 yılı yemek trendlerini açıkladı. Şirketin analizlerine göre, geçtiğimiz yıl çalışanların en çok tercih ettiği yemek tas kebabı oldu. Menü seçimlerinde ise sağlıklı ve sürdürülebilirlik odaklı tercihler dikkat çekti.
SOA Toplu Yemek Yönetim Kurulu Başkanvekili Melih Can Kocabaş, çalışanların ofise dönüş sürecinde yemek hizmetlerinin önemine dikkat çekerek, “İşverenler, çalışanları ofise çekebilmek için cazip yan haklar sunmak zorunda. Öğle yemekleri bu yan hakların başında geliyor. Vegan ve glütensiz gibi özel diyet ihtiyaçlarına yönelik seçenekler artıyor” dedi.
Geleneksel Lezzetlerden Sokak Tatlarına Uzanan Menü Çeşitliliği
2024’te çalışanlar arasında en çok tercih edilen geleneksel yemekler sırasıyla İzmir köfte, piliç roti, etli nohut, patates oturtma ve musakka olurken, sokak lezzetlerinden tavuklu /etli wrap ve hamburger de en fazla talep gören yemekler arasında yer aldı.
Yeni nesil çalışanların tercih ettiği yemekler arasında ise bowl menüleri, ızgara seçenekleri ve sokak tatları öne çıktı. Özel günlerde ise dünya mutfaklarından lezzetlere yer verilen menüler tercih edildi.
Ara Öğün ve Kişiselleştirilmiş Hizmet Beklentisi Artıyor
SOA Toplu Yemek’in analizleri, çalışanların yemek hizmetlerinden beklentilerinin değiştiğini gösteriyor. Ara öğünler ve ikramlar çalışanlar için daha önemli hale gelirken, esnek yemek saatleri ve yemekhane tasarımlarının çalışan memnuniyetine etkisi arttı.
Melih Can Kocabaş, bu değişimi şöyle ifade etti:“Pandemi sonrası toplu yemek anlayışı, geleneksel tabldot sisteminden restoran kalitesindeki hizmete doğru evrildi. Çalışanlar artık dayatılan sabit menü yerine, kişisel ihtiyaçlara uygun çok seçenekli menüler talep ediyor. Esnek çalışma düzenine göre yemek servis saatleri ve mekânlar da esnekleştiriliyor.”
Fabrikalarda Daha Doyurucu Menüler İhtiyacı
Kocabaş, sanayi kuruluşlarında üretim yapılan alanlarda daha doyurucu ve yüksek kalorili menülerin talep gördüğünü belirtti. Bu kapsamda menülerin gramajları artırıldı ve çalışanların enerji ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden düzenlendi.
2025: Değişime Uyum Sağlayan Kazanacak
2024’te geleneksel lezzetlerin yanında sağlıklı ve sürdürülebilir yemek trendlerinin hız kazandığını ifade eden Kocabaş, 2025 yılı için öngörülerini de paylaştı: “Yeni teknolojiler, inovatif yemek seçenekleri ve çalışan odaklı hizmet anlayışı sektörü şekillendirecek. Sadece doyurucu yemek sunmak artık yeterli değil; çeşitlilik, esneklik ve kaliteyi bir araya getiren markalar öne çıkıyor. Değişime ayak uyduranların kazanacağı bir dönem bizi bekliyor.”
SOA Toplu Yemek, sürdürülebilirlik odaklı menüler ve esnek yemek çözümleriyle sektördeki yenilikleri yakından takip etmeye devam ediyor.