Ana Sayfa Haber Muğla’nın Zeytinyağı Markalaşıyor: Üretimde Kalite İçin Güçlü Adımlar

Muğla’nın Zeytinyağı Markalaşıyor: Üretimde Kalite İçin Güçlü Adımlar

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak
Şehrin Lezzeti

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen “Zeytinyağı İstişare Toplantısı”na, işletmelerin, kurum müdürlerinin ve sivil toplumların (STK) temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, zeytinyağı üretim sürecinde uyulması gereken gıda hijyeni ve iyi uygulama kuralları bir sunum gerçekleştirdi.

Saylak, TÜİK’in 2023 yılı verilerine göre Muğla’da yaklaşık 19,7 milyon zeytin ağacının bulunduğunu ve 175 bin ton dane zeytin üretimi yapıldığını belirtti. Özellikle organik ve iyi tarım uygulamalarının zeytin üretiminin yaygınlaşmasının arttığını dile getiren Saylak, Muğla il genelinde 2023 yılı listesine göre 762 üreticinin 55 bin dekarlık alanda organik tarım, 116 üreticinin ise 14 bin dekarda iyi tarım uygulamaları ile üretime devam ettiğini ifade etti. “Bakanlığımızın yol göstericiliğinde, İl ve İlçe Müdürlüklerimizin rehberliğinde başlatılan iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması, Muğla’nın her alanda kaliteli ürünü hedefleyen bir üretim modelini benimsediğini, üreticilerimizin de bu konuda giderek daha fazla bilinçlendiğini gösteriyor.” dedi.

Muğla’nın zeytin üretimi ve veriminin kadim bir geçmişe dayandığını ve kaliteli zeytinyağı üretiminin önemli adımlar atıldığını vurgulayan Saylak, Türkiye genelinde ikinci sırada 162 bin 282 ton yağlı zeytin üretimi ile toplam 174 bin 398 ton sofralık ve yağlı zeytin üretimi ile dördüncü sırada yer alıyor sırada olduğunu söyledi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak zeytin ağaçlarındaki verimliliği artırmak ve üretimde kaliteyi artırmak amacıyla bir dizi çalışma başlattıklarını belirten Saylak, şöyle devam etti:

“İlk olarak, Menteşe, Yatağan, Milas, Bodrum ilçelerimizde ‘Zeytinlerde Verimsizliğin Nedenlerinin Tespiti ve Sorunlarının Giderilmesi Projesi’ hazırlayarak 54 çiftçimizle 455 dekar alanda bir çalışma gerçekleştirdik. Bu proje kapsamında 2 adet erken uyarı sistemi kurduk, akabinde bu sayıyı 5’e çıkardık. 2023 yılında sona eren projenin başarıya ulaştığını görmekten mutluyuz. Bunun yanı sıra; Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım ve Organik Tarım Daire Başkanlığınca desteklenen ve Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan ‘Zeytinde İyi Tarım Uygulamaları’ İle ‘Organik Zeytinyağının Öyküsü’ projeleri kapsamında zeytinlik alanlarında kuraklık etkilerinin azaltılması amacıyla İl geneli üreticimize 400 dekar alan için 2.350 kg kaolin kilinin dağıtımını yaptık.”

Muğla Zeytinyağında Marka Yolculuğunda Güçleniyor: Yarışmalar ve Desteklerle Üreticilere Tam Destek

Muğla’da zeytinin kaliteli ve zeytinyağına dönüştürülmesi ile “marka”nın piyasaya sunulmasını teşvik etmek amacıyla 2019 yılında “Zeytinyağı Kalite Yarışması” nın bu yıl 5’incisinin düzenlendiğini aktaran Saylak, katılım sayesinde 2019-2024 yılları arasında 50 marka olduğunu belirtti.

Saylak, Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında zeytinyağı ve zeytinyağına yönelik desteklemeleri artırarak devam ettirdiklerini vurguladı. 2006-2024 yılları arasında, 9 yeni yatırım, 4 tamamlama, 4 kapasite ve 21 teknoloji yenileme projesi olmak üzere toplam 38 projeye 24.535.321,32 TL hibe ödemesi yapılması ve 346 kişinin istihdam sağlandığını ifade eden Saylak, 2022 ve 2023 yıllarında uygulanan makine ve ekipman desteklemeleri kapsamında 689 kişiye Zeytin Hasat Makinesi teslim edildiğini belirtti.

Toplantıda daha sonra Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can ile Gıda ve Yem Şube Müdürü Cankan Arık tarafından birer sunum gerçekleştirildi.

Şehrin Lezzeti