Türkiye’de yat sektöründe, ziyafet protokol servisine kadar çeşitli hizmetler mevcuttur. Protokol kuralları, uluslararası ilişkilerde olduğu gibi ulusal, kurumsal ve bireysel ilişkilerde, görüşmelerde ve resmi etkinliklerde de önemlidir. Zirai kamusal alanda düzenlenen bütün toplantı, törenler, konferans vb. etkinlikler; kurumsal toplantılarda misafir ağırlamak biz şefler için büyük önem taşıyor.
Günümüzde gastronomi trendleri, değişen mutfak teknolojileri, pişirme teknikleri ve sunum yöntemleri ile birlikte adeta bir evrim geçiriyor. Son 10 yılda özellikle Türk mutfağında devasa atılımlar gerçekleştirildi. Yenilikçi ve başarılı Türk mutfağı şefleri sayesinde gastronomi ve mutfak sanatlarında akademisyen şeflerin de yetişmesi ile, alaylı ve okullu şeflerin bilgileri adeta mutfakta yeni bir füzyon oluşturdu. Bunu bir yemek füzyonu olarak değil, akademisyen şeflerin oluşturduğu mutfak bilimi ile alaylı aşçıların geleneksel tecrübelerinin birikimi olarak görüyorum.
Turizm ve gastronomide farklı restoran konsepti çeşitlerinde bulunan alakart mutfaklar ve alakartta restoranlarda değişmeyen bazı temel teknikler vardır. Bunlardan biri de ziyafet ve protokol organizasyonlarıdır.
Peki günümüzde ziyafet ve protokol organizasyonlarının en önemli kriterleri nelerdir? Bu tür organizasyonlarda nelere dikkat edilir?
Öncelikle, ziyafet organizasyonu ile protokol organizasyonu birbirinden farklı kurallar ve davranış biçimleri gerektirir. Aynı şey olmadığı gibi her iki organizasyonun menü planlamaları da farklıdır. Menü analizinde farklı özelliklerin dikkate alınması gerektiği gibi, servis özellikleri de birbiriyle çok az benzerlik taşır.