Günümüz teknolojisinde yemek platformlarından bir tıklama ile kapımıza gelen pizza bugünlere nereden geldi acaba?
İtalya’da hamur üzerine domates ve peynir konularak oluşturulan pizza ilk dönemlerde fakir halkın yemeğiydi. Pizzanın hazırlanmasındaki asıl amaç lezzet değil karın doyurmaktı. Günümüzde binbir çeşidi olan pizza karın doyurmaktan çok bir kutlama ve şölen yemeği halini almıştır. Biftek etleri, kuru etler, somon balıkları, nadide mantarlar, özel baharatlar ve aromalı soslar derken ürün yelpazesi gelişmiştir.
Büyüğünden küçüğüne yaşlısından gencine herkesin severek tükettiği doğum günlerinin, maç günlerinin en önemi eşlikçisi olmuştur.
Peki, bu pizza buralara nasıl mı geldi? Kraliçe Margherita bir gün saray aşçılarından pizza ister. Fakat aşçılar yoksul halkın yemeği olan pizza hakkında en ufak bir tecrübeye sahip değillerdir. O dönemde Esposito’nun “Pietro” isimli pizza fırını sarayın yanındadır. Aşçılar Esposito’nun yanına gide-rek kraliçenin pizza isteğini karşılamak isterler. Usta Esposito kraliçenin pizza isteğini karşılamak için zeki bir yöntem kullanır.
Hamurun üzerine biraz mozzarella yöreye has sanmarzano domatesi ve fesleğen yaprakları ile kraliçeye sunumunu yapar. Pizza görüntü olarak İtalyan bayrağındaki renkleri temsil etmektedir. Kraliçe Margherita Esposito’yu görmek ister ve yaptığı pizzanın adını sorar.
Esposito gururlu ve onurlu bir ses tonu ile “Margherita” der. O günden bugüne kadar gelen efsane lezzetin doğuşu buradan gelmektedir. Artık fakir halkın yemeği olmaktan çıkan pizza saray mutfağına girmiştir.
Doğumu İtalya olsa da asıl ününe Amerika’da ulaşan pizza halk tarafından o kadar sevilmiştir ki her yıl ekim ayı “Pizza Ayı” olarak geçmektedir.