Ana Sayfa Haber 16 Ekim Dünya Gıda Günü: Sürdürülebilir Gıda ve Lojistikte Dijital Dönüşüm

16 Ekim Dünya Gıda Günü: Sürdürülebilir Gıda ve Lojistikte Dijital Dönüşüm

Akça Lojistik Genel Müdürü Enes Akça
Şehrin Lezzeti

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanmakta ve her yıl gıda güvenliğine dikkat çekilmektedir.

Bu yılki tema “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı” olup, gıdanın sürdürülebilir ve adil bir şekilde tüm insanların dünyasının önemini vurgulamaktadır. Gıda üretimindeki küresel çabalar, etkin bir lojistik sistemiyle desteklendiğinde israfa yol açmaktadır. Nakliye sürecinde iklimlendirme ve koşullandırma sistemlerinin yetersiz olması, birlikte taşınması uygun olmayan ürünlerin beraber hareket ettirilmesi gibi nedenler lojistik süreçlerinde yaşanan gıda kayıplarının sebepleri arasında gösteriliyor.

Dünya Gıda Günü kapsamında, gıdanın güvenli ve zamanında ulaşmasında lojistik operasyonlarının önemi üzerine konuşan Akça Lojistik Genel Müdürü Enes Akça, teknolojik altyapıyla güçlendirilmiş lojistik çözümlerle iş ortaklarına katma değer sağladıklarını ifade etti.

Akça, “Türkiye genelindeki geniş ağımızla, gıda lojistiğinin en önemli gerekliliklerinden olan izlenebilirlik ve soğuk zincir yönetimini başarıyla yürütüyoruz. Dörtte biri iklimlendirilmiş alanlardan müteşekkil toplam 350 bin metrekare kapalı alanımız mevcut. Bu alanlarda sağladığımız depolama hizmetleriyle hem taze gıda hem de donmuş ürünlerin lojistiğinde en yüksek kalite standartlarını uyguluyoruz’’ şeklinde konuştu.

Enes Akça, “Gıda güvenliğinin sağlanmasında lojistik, kilit unsurlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Ürünlerin tüketiciye taze ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasında soğuk zincir uygulamaları önemli bir rol oynuyor. Ayrıca gıdanın sıcaklık koşullarının sağlanmaması sağlık açısından da bir risk. Biz Akca Lojistik olarak, bu sürecin yönetiminde soğuk zincirin korunmasına çok özen gösteriyoruz. Depolarımızda ve nakliye süreçlerimizde -18 derece ile +22 derece aralığında farklı sıcaklıklarda ürünleri muhafaza edebiliyoruz. Kullandığımız depo yönetim ve nakliye yönetim sistemleri sıcaklıkları anlık izleyip gerektiğinde müdahale etme olanağı sunuyor’’ diyerek lojistik süreçlerinde gıda güvenliğinin önemini dile getirdi.

Akca Lojistik’in önceliklerinden biri olarak gıda lojistiğinde teknolojinin kullanımı öne çıkıyor. Bu alanda da değerlendirmelerde bulunan Enes Akça, “Akca Lojistik olarak, gıda lojistiğinde, ileri teknoloji ısı ölçüm ve takip sistemleri gibi yenilikçi çözümlerle izlenebilirliği her daim geliştiriyoruz. İş süreçlerimizi kaydeden ve bu verileri anlık olarak müşterilerimizle paylaşabilen IT altyapımız sayesinde, operasyonlarımızda maksimum şeffaflığı sağlıyoruz. Anlık sıcaklık sapmalarını tespit ederek ürünlerin bozulma riskini en aza indiriyoruz. Tüm bu altyapımız sayesinde müşterilerimiz, gıda ürünlerini bize güvenle teslim edebiliyor.” dedi.

Şehrin Lezzeti