Türkiye’nin sakız, şeker, çikolata ve bisküvi pazarının önde gelen firmalarından Mondelēz International Türkiye, Ramazan Bayramı için hazırlıklarını tamamladı. Bayram şekeri kategorisinde uzun yıllardır lider konumda bulunan şirket, bu yıl da 9 bin tonluk şeker üretimi gerçekleştirdi.
Güçlü Üretim ve Büyüme Performansı
Mondelēz International Türkiye, Gebze’deki Avrupa’nın en büyük sakız ve şeker tesisi olan fabrikasında üretimini sürdürürken, 2025 yılına da güçlü bir başlangıç yaptı. 2024 yılında 13 milyar TL’nin üzerinde net gelir elde eden şirket, sakız kategorisinde %55,3, ferahlatıcı şeker segmentinde ise %43,8 pazar payıyla liderliğini korudu.
Orta Asya ve Kafkaslar’dan 10 ülkenin Türkiye operasyonlarına bağlanmasıyla büyümesini iki katına çıkaran Mondelēz, çikolata ve bisküvi kategorilerinde de pazar payını artırdı. Şirketin toplam istihdamı 4.000 kişiye ulaşırken, Türkiye’deki 2,5 milyar TL’lik hediyelik ve ikramlık bayram şekeri pazarının yarısını tek başına karşılıyor.

“Türkiye’nin Yarım Asırlık Bayram Şekeri Kent ile Geleneği Yaşatıyoruz”
Mondelēz International Türkiye ve Avrasya Ülke Müdürü Mehmet Karamollaoğlu, Ramazan Bayramı’na yönelik hazırlıkları tamamladıklarını belirterek, “Kent, Ramazan Bayramı ile özdeşleşen, tüketicinin kalbinde yer etmiş bir marka. Bu sene de 9 bin tonluk şeker üretimiyle bayram geleneğini sürdürüyoruz. Hazırlıklarımızı geçen yıldan itibaren planlayarak, 10.000 geleneksel ve 30.000 modern satış noktasına dağıtıma başladık” dedi.
İhracat ve Ek İstihdamla Ekonomiye Katkı
Karamollaoğlu, bayram dönemlerinin ihracat ve istihdam açısından önemine dikkat çekerek, “Türkiye’nin ilk 500 ihracatçısı arasında yer almaktan gurur duyuyoruz. 2025’e hızlı başladık; 3 kıtada 9 ülkeye 10 tonluk sakız ve şekerleme ihracatı yaptık. Ayrıca Ramazan ve Kurban Bayramı için 7.000 kişiye ek istihdam sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bayram Şekeri Tüketiminde Bölgesel Dağılım
Mondelēz International’ın verilerine göre, Türkiye’de toplam bayram şekeri tüketimi 24-26 bin ton seviyesinde. Tüketicilerin %91’i bayram alışverişinde şeker satın alırken, kişi başı tüketimde lider Güneydoğu Anadolu Bölgesi (3,42 kg) oldu. Onu sırasıyla Karadeniz (2,76 kg), İç Anadolu (2,58 kg), Marmara (2,54 kg), Doğu Anadolu (2,44 kg), Akdeniz (2 kg) ve Ege (1,71 kg) bölgeleri takip etti.